Skicka offertförfrågan

Räknas uterum som boyta?

Det blir alltmer populärt att bygga isolerat uterum. Men betyder det att man kan skippa altandörren helt och använda rummet som boyta? Vi reder ut vad som gäller.

vinterträdgård uterum pulpettak limträstomme svarta glaspartier

Uterum eller utbyggnad

Innan man börjar bygga bör man fundera på vad rummet ska användas till. Ett uterum räknas nämligen inte som boyta och därför rekommenderar vi alltid att man behåller sin altandörr alternativt sätter in ett likvärdigt fasadglasparti i väggen mellan uterum och villa. För även om man väljer isolerglas –  en så kallad Vinterträdgård, når man inte samma isoleringsnivå som ett hus kräver. Så en regel kan vara följande:

Behålla altandörr/fasadparti = Uterum eller Vinterträdgård

Öppna upp väggen = Utbyggnad av villa standard

 

bygga uterum limträstomme från expodul pulpettak

Bygglov och uterum - Vad gäller?

När du ska bygga nytt uterum som skall anslutas mot fasaden krävs oftast bygglov. För fristående uterum och Vinterträdgårdar räcker det ibland med endast en bygganmälan. Detta om man håller sig till bestämda Friggebod- och Attefallshus regler. För att få reda på vad som gäller i ditt område, kontakta byggnadsnämnden i din kommun för att se vad som gäller just där du bor. Till våra uterum medföljer alltid måttsatta vyer samt 3D-illustrationer för att förenkla en eventuell bygglovsprocess.

Share