Skicka offertförfrågan

FAQ

Här får du svar på de vanligaste frågorna kring allt som rör uterum och inglasningar.
Har du andra frågor än de som listas nedan? Skicka oss ett mail så återkommer vi så snart vi kan!

xpodu_uterum_locab_pulpet_twin

Vad är ett uterum?

Ett uterum eller inglasad altan är det perfekta mellantinget mellan ute och inne. Hos oss består uterummet av en dimensionerad limträstomme som kompletteras med glaspartier samt 16mm kanalplasttak eller ett 8mm glastak. Glaspartierna väljs som fasta, skjutbara eller kombinationer där emellan. Glaset som tillhör dessa partier är ett 4mm härdat enkelglas eller ett 4mm härdat energi enkelglas. Ett uterum räknas inte som boyta, därför krävs en avgränsade altandörr alt. likvärdigt fasadparti mellan uterum och villa.

Produkter för uterum:
Inglasning – Solo Sommarträdgård enkelglassystem >> 
Tak – Kanalplasttak Multi Iso 16mm >>  Glastak Pergola 8mm >>

expodul-uterum_vintertradgard+_forstarkt-limtrastomme_sadeltak

Vad är en vinterträdgård?

En Vinterträdgård är ett isolerat uterum som tillåter användning året runt. Samtliga glaspartier består av aluminiumprofiler med brutna köldbryggor samt 20mm D4-12 härdat energi argon isolerglas. Hos oss kan du välja två typer av limträstommar beroende på krav på isoleringsförmåga. Antingen väljer du vår standardstomme av dimensionerat limträ som fungerar utmärkt för vinterträdgård. Eller så väljer du vår kraftigare limträstomme Vinterträdgård+ med mer förmånligt U-värde (isoleringsvärde). En Vinterträdgård räknas inte som boyta, därför krävs en avgränsade altandörr alt. likvärdigt fasadparti mellan vinterträdgård och villa. Vi rekommenderar en gjuten grund med golvvärme för bästa möjliga förhållanden för en Vinterträdgård men en väl isolerad reglad grund fungerar såklart lika bra.

Produkter för vinterträdgård:
Inglasning – Twin vinterträdgård isolerglassystem >> 
Tak – Kanalplasttak Multi Iso 32mm >>  Glastak Pergola 26mm >>

uterum vinterträdgård isolerad limträstomme året runt

Vad kostar det att bygga ett uterum?

Ett uterum kan variera i pris beroende på de val och anpassningar du gör. Vi på Expodul jobbar med dynamiska priser som förändras på millimetern vilket gör att ditt måttanpassade uterum får ett unikt pris.

  • Ett uterum med inglasning från Sommarträdgård Solo enkelglassystem kostar mellan 40 000-140 000kr.
  • En vinterträdgård med inglasning från Vinterträdgård Twin isolerglasystem ligger mellan 80 000-200 000kr.

 

När du köper ett Expodul uterum får du alltid en komplett byggsats där samtliga delar är förberedda och exaktkapade vilket gör att du kan börja montera uterummet samma dag du får hem det.

expodul-uterum_sadeltak_korssprojs_vintertradgard

Vad ingår när jag köper ett uterum från Expodul?

När du köper ett uterum av oss får du en komplett byggsats som är redo att monteras direkt vid leverans. Limträstommen kapas och bearbetas på millimetern med urjackningar och vinkelkap direkt i fabrik, vilket både underlättar och förkortar din monteringstid. Även glaspartier och tak levereras måttanpassade och kompletta efter måtten på ditt uterum. Grund samt eftertätning står du eller din byggherre för.

uterum pulpettak limträstomme takfot inglasning

Vilken grund till mitt uterum?

Reglad grund – Vare sig du vill bygga på ett befintligt trallgolv eller bygger nytt är det viktigt att tänka på att stommen får bra stöd underifrån. Därför är det bra om du vet uterummets mått innan du sätter igång med grunden. Om du bygger på ett befintligt trallgolv se då till att golvet är i våg samtidigt som du kan stärka upp med extra bärande reglar där dina stolpar ska placeras. En regel ska passera i centrum av varje stolpe.

Gjuten grund – För den händige är en gjuten grund något man skulle kunna anlägga på egen hand, vi rekommenderar dock att man anlitar en snickare för att få grunden så jämn och rät som möjligt. Fundera även på om du samtidigt vill ha golvvärme i plattan. Detta till fördel för dig som bygger vinterträdgård med isolerglas. Limträstommen monteras på likvärdigt sätt på en gjuten grund som på en reglad grund.

expodul-uterum_om-oss_inlagg

Kan jag montera uterum själv?

Ja absolut. Vi rekommenderar att ni är minst två personer som hjälps åt samt kan hantera skruvdragare, vattenpass och medföljande ritningar. Expoduls uterum levereras helt färdigkapade och konfektionerade vilket betyder att alla delar till ditt uterum är redo att sättas upp direkt när du får hem dem. Vår idé är att tillverka stommen med så få delar som möjligt och monteras på ett Lego-liknande sätt. Med en färdigställd grund brukar vi säga att det tar 2 dagar på 2 man att montera ett uterum från oss.

uterum vinterträdgård isolerat glasparti med korsspröjs

Vilket glas till uterum?

Till stor del är valet av glas det som avgör vilken säsong uterummet ska anpassas till.

Sommar & Förlängs Sommar 

Det enklaste glaset vi arbetar med ett härdat 4mm enkelglas som används för sommar-säsong. Vill man åt ett något bättre u-värde (isoleringsvärde) väljer du ett härdat energi 4mm enkelglas som då används för förlängd sommar-säsong.

Vår&Höst & Vinter 

För både Vår&Höst och Vinter använder vi ett dubbelhärdat D4-12 energi argon isolerglas som kombineras med olika profilsystem för att anpassas efter vardera säsong. Detta isolerglas gör vårt Twin Light-system till ett av de bättre Vår&Höst-system på marknaden. För Vinter-säsong, Twin och Twin+ får du en otimal Vinterträdgårdsinglasning.

uterum limträstomme pulpettak inglasning

Vad ska jag tänka på när jag inreder mitt uterum?

Viktigt att komma ihåg när du ska inreda till uterum är att välja material som klarar utomhusklimat. Detta på grund av att stora temperaturskillnader, fukt, imma och kondens eventuellt kan förekomma. Till Expoduls samtliga uterum och vinterträdgårdar finns belysning som tillval. Då skräddarsys vårt spotlightsystem med önskat antal spotlights samt dess placering helt efter dina önskemål.

Share