Skicka offertförfrågan

Bygga Uterum från grunden

HELA BYGGPROCESSEN

 

Bygga uterum eller bygga vinterträdgård? Att bygga uterum kan tänkas börja med det första spadtaget i marken. Men själva byggprocessen börjar faktiskt mycket tidigare än så. Här beskriver vi beskriver hela byggprocessen av uterum.


 

1. Uterummets placering & utformning

Många gånger har man en klar idé om hur sitt blivande uterum ska se ut. Men innan man bestämmer sig rekommenderar vi att man studerar sitt hus och trädgård. Hur går solen? Var vill du ta dig ut i trädgården? Vore det skönt med insynsskydd åt en nyfiken granne? Alla dessa frågor är viktiga för att få ett optimalt uterum för ditt hem. Sedan är uterummets utformning en viktig del för att ge hemmet en helhet, att det passar in samt blir en naturlig och följsam del av din villa.

MÅTTANPASSA
För att ett uterum ska bli så bra som möjligt krävs anpassningar efter villa och trädgård. Vi på Expodul Uterum har en måttanpassad bas i all vår tillverkning. Detta betyder att du kan anpassa samtliga delar av uterummet, precis efter dina förutsättningar. Vare sig om du vill justera takvinkeln, ändra djup, bredd, höjd eller karmöppningsmått kan vi göra justeringar efter dina önskemål. Inget hem är det andra likt och samma bör gälla för uterum!

Se hela sortimentet >>

miljöbild uterum aluminium sadeltak exal nordic 140 vit 2023 sommar


 

2. Hur stort uterum behöver jag?

Detta är en av det vanligaste frågorna som ställs kring uterum. Och ofta blir svaret en motfråga. Vad ska rummet användas till? För att få plats med matgrupp, soffgrupp eller kanske båda delar bör du addera ca. 500mm runt om för att ge plats att skjuta ut stolar eller för att kunna passera fritt bakom möblerna. Vi brukar rekommendera ett minsta-djup på 3500mm, då passar de flesta möbelgrupper utan att kännas trångt. Sedan är det bra att måtta upp ytan där uterummet skall stå för att få bättre en känsla för storleken. Därefter är det lättare att justera måtten efter önskemål.

Rita ditt uterum måttanpassat i 3D >>

 


 

3. Hitta återförsäljare – Begär offert

Vi arbetar med ett brett återförsäljarnät i hela Sverige och kan ofta rekommendera dig en erfaren montör i ditt område. Har du en egen snickare som ännu inte är återförsäljare, går det naturligtvis bra att göra din beställning via denne. Du kan snabbt och enkelt använda vårt Uterumsguide 3D-verktyg för att själv rita upp ditt uterum, eller ta hjälp av oss eller våra återförsäljare.

Hitta Återförsäljare >>

återförsäljare uterum kjell wikander ekängen


 

4. Ansök om bygglov för uterum


Många gånger behövs ett bygglov vid uppförande av ett uterum. Olika kommuner har olika lång handläggningstid och därav är det bra om du är ute i god tid med din ansökan. För fristående uterum finns enklare byggregler som endast kräver en bygganmälan. Läs mer om regler för uppförande av Friggebod och Attefallshus hos boverket.se. När du begär en offert hos oss får du med goda underlag med måttsatta vyer samt specifikationer av glas etc. Dessa går bra att bifoga som kompletterande dokument i samband med din ansökan om bygglov.

 


 

5. Beställ ditt uterum


När du har bestämt dig för en uterumsmodell, du eller din snickare har kontrollerat samtliga mått och övriga önskemål är det dags att beställa. Då tar din återförsäljare/snickare projektet vidare tillsammans med oss på Expodul Uterum. När vi får in din order görs en produktionsplanering och sedan börjar ditt projekt att ta form i vår tillverkning.

xpodu_uterum_locab_pulpet_twin


 

6. Grund för uterum


Medan ditt uterum står för tillverkning i vår fabrik är det hög tid att sätta i gång med grunden. Du kan använda dig av både gjuten och reglad grund. Det viktigaste är att grunden är i våg samt dimensionerad för ändamålet. Många av våra återförsäljare erbjuder totalentreprenad och ser då till att du får det du behöver inför kommande resning av stomme.

TRALLGOLV
Viktigt att tänka på vid bygge av inglasat uterum på befintlig trall är att se till att golvet är i våg. Samtidigt ska du stärka upp med extra bärande reglar där dina stolpar ska placeras. En regel ska placeras i centrum på varje stolpe. Läs gärna mer om våra tips i uterumsbloggen >>

GJUTEN PLATTA
Gjuta en platta själv går bra för den händige, men vi rekommenderar att man anlitar en fackman. Detta då det är viktigt att grunden blir så jämn som möjligt. Innan plattan gjuts är det till fördel att besluta om du vill ha golvvärme och få den bästa värmen i uterummet. Golvvärme är till fördel för dig som funderar på att bygga en vinterträdgård med isolerglas. Limträstommen monsteras på likvärdigt sätt på en gjuten grund som på en reglad grund.  

UTERUMSTIPS – TRÖSKELFRITT RESULTAT

Skapa en känsla och en illusion av större och öppet intryck av ditt inglasade uterum. Med vårt enkla knep att sänka ner spårskenan i trallen skapas denna känsla! Detta tillämpas genom att montera glaspartiernas spårskenor direkt på bärande reglar för att sedan montera trallen i samma nivå. Detta ger ett tröskelfritt resultat men är även till fördel för vattenavrinning. Behöver du ta del av mått för våra system finner du dem enklast i våra produktblad för glaspartier under dokumentbanken. 

Produktblad Solo Enkelglasparti >>
Produktblad Twin Isolerglassystem >>

uterum uterumstips sparskena trall


 

7. Leverans & förberedelser för montering av uterum


När ditt uterum levereras tar vår återförsäljare vid och ser till att du har allt du behöver samt att alla delar är på plats. Är du själv den som tar emot uterummet vid leverans är det viktigt att göra en så kallad okulär besiktning, alltså se över din order direkt så att eventuella frågetecken kan redas ut i ett tidigt skede.
Det som alltid sedan skall utföras innan montage är att fuktsäkra samtliga stolpar med olja. Ändträ suger åt sig fukt väsentligt mycket snabbare än övriga träytor och därför är det viktigt att detta moment görs noggrant. Bra är om stolparna får stå i olja i 24h för maximalt fuktskydd. En del väljer även att måla stommen innan den monteras för att sedan bättringsmåla när stommen är på plats. Om så är fallet ska man tänka på att lägga sparsamt med färg i alla urjackningar för att inte riskera att färgen bygger för mycket och gör urjackningen trång och skapar merarbete.

MÅLNING
Det man kan tänka på när man väljer färg till sin stomme är att olika färgtyper har olika täckande förmågor samt olika bra UV-beständighet. Heltäckande färg med hög pigmenthalt har bäst UV-beständighet. Detta gör att limträstommen skyddas mot påverkan av UV-strålning och ger en bättre hållbarhet. Rådfråga gärna i din färgbutik för att hitta det optimala valet för dig.

expodul uterum sadeltak vinterträdgård kjell wikander linköping


 

8. Dags att bygga uterum!

 

När stommens stolpar är säkrade för fukt och grunden är färdigställd, då är det dags att börja bygga uterummet. Med ett komplett uterum från Expodul Uterum får du samtliga delar färdigkapde och konfektionerade för att du eller din montör ska få ett så effektivt montage som möjligt. Vi arbetar med genomgående takstolar och urjackningar. Det betyder att din stomme blir som ett vuxen-lego, varje del får sin exakta position samt att det spar tid. Till ditt uterum kommer även en monteringsanvisning. Monteringsanvisningen är generell för den stomme-modell du har valt och beskriver hela montaget från start till slut. Eftersom de flesta uterum är millimeteranpassade beskriver anvisningen viktiga riktmått för konstruktionen. Dina unika mått finner du i dokumentet Måttsatta vyer. Vill du planera ditt montage redan innan din leverans finner du samtliga monteringsanvisningar i vår dokumentbank.

Till Dokumentbanken >>

 

 

 

Se hela sortimentet >>